Warmtepompen

Warmtepompen

Werking

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de omgeving en geeft die af in uw woning met behulp van een warme bron via een warmtewisselaar of warmteafgiftesysteem (vloer- of wandverwarming, radiatoren). Zo verwarmt u tot 40 % energiezuiniger dan met een conventionele verwarming op aardgas of stookolie.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen.

  1. Lucht-luchtwarmtepompen: deze aerothermische warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en geven deze rechtstreeks af in huis.
  2. Lucht-waterwarmtepompen:  onttrekken eveneens warmte uit de buitenlucht, maar geven deze aan het warmwatercircuit van de vloer- of wandverwarming of de radiatoren.
  3. Bodem-water- en water-waterwarmtepompen: deze geothermische warmtepompen halen warmte uit de bodem, het grondwater of het oppervlaktewater en geven die warmte af aan het circuit van de verwarming.

De warmtepomp kan op verschillende manieren werken:

  1. Monovalent: de warmtepomp dekt de volledige warmtebehoefte.
  2. Mono-energetisch:  de warmtepomp staat in voor het grootste deel van de warmtebehoefte. Maar als de buitentemperatuur onder een bepaald punt zakt, treedt een elektrische bijverwarming in werking.
  3. Hybride:  de warmtepomp werkt samen met een cv-ketel. Onder een bepaalde temperatuur krijgt de warmtepomp hulp van de cv-ketel of wordt hij helemaal overgenomen door de cv-ketel.

Voordelen

Energiezuinig

Het energieverbruik is laag omdat er enkel elektrische stroom nodig is om de compressor aan te drijven. De overige energie komt van de aanwezige warmte uit de omgeving. In vergelijking met een klassieke aardgas- of stookolieverwarming, verbruikt een warmtepomp tot 40 % minder.

Verwarmen van woning en water

Met een warmtepomp die ook gebruikt wordt om te verwarmen haalt u het maximum uit uw warmtepomp. Zodra uw woning op temperatuur is kan de warmtepomp blijven draaien en ook instaan voor de waterverwarming.

Milieuvriendelijk 

Met een warmtepomp spaart u fossiele brandstoffen omdat u slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit nodig hebt.

Budgetvriendelijk

De installatiekost van een warmtepomp wordt op termijn ruimschoots gecompenseerd doordat u bespaart op uw energieverbruik.

Voor al uw warmtebehoeftes

Een warmtepomp kan instaan voor alle warmtebehoeftes. Door te werken met een samengesteld systeem voor koelen èn verwarmen creëert u zowel in de zomer als in de winter een optimaal klimaat.

Premies

Meer informatie over de voorwaarden kunt u terugvinden op de website van www.vlaanderen.be op de pagina van “Bouwen en verbouwen”. Daar vindt u een link naar “Premies voor renovatie”.